توسط محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران

مخمرهایی که از آلودگی قارچی انگورها جلوگیری می نمایند شناسایی شدند
۱۶ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۵:۱۴ کد : ۵۳۴۵۱ پژوهش و فناوری
تعداد بازدید:۲۰۹
محققان بانک میکروارگانیسمهای مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در مطالعه ای موفق به شناسایی سویه های مخمری شدند که از آلودگی قارچی انگورها جلوگیری می نماید.
توسط محققان مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران

به گزارش روابط عمومی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاد دانشگاهی قارچها به عنوان عامل اصلی در فساد پس از برداشت محصولات کشاورزی شناخته می شوند که به صورت سنتی با بکارگیری قارچ کشهای شیمیایی سنتزی کنترل می شوند. بکارگیری آفت کشهای شیمیایی با خطر ایجاد بیوتایپ های مقاوم، افزایش سطح میزان باقیمانده آفت کش بر روی محصولات کشاورزی و خطر پراکنش و انتشار این آفت کشها در محیط زیست همراه است و از این رو جلوگیری از وقوع آسیب های بهداشتی و محیط زیستی و پاسخگویی به مصرف کنندگان آگاه، توسعه و بکارگیری روشهای جدید و پایدار بیوتکنولوژیک در کشاورزی با هدف افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی را طلب می کند. تولید آفت کشهای زیستی مخمری یکی از روشهایی است که از طریق مکانیسمهای متنوعی چون رقابت با پاتوژن هدف بر سر منابع غذایی و فضا، تولید ترکیبات آلی فرار، تولید آنزیمهای لیتیک خارج سلولی، ایجاد فقر آهن، تولید بیوفیلم می تواند این هدف را محقق سازد.

در پژوهشی که توسط دکتر شقایق نصر عضوهیات علمی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران، با مطالعه و غربالگری 50 سویه بومی مخمری برعلیه Penicillium expansum  به عنوان پاتوژن اصلی عامل فساد انگور انجام شد. شش سویه مخمری بین 3/16 تا 6/33 درصد سبب مهار رشد قارچ بیماریزا گردیدند آزمونهای in vivo بر روی انگورهای آلوده به قارچ بیماریزا هم نشان داد که از بین 6 سویه مخمری فوق، سویه مخمری Geotrichum candidum بیشترین پتانسیل جلوگیری از فساد را دارد.

شایان ذکر است نتایج این پژوهش در مجله Fungal Biology (مجله Q1 و IF:2.91)  با عنوان

Screening of antagonistic yeast strains for postharvest control of Penicillium expansum in table grape

به چاپ رسیده است.

  https://doi.org/10.1016/j.funbio.2023.01.003

کلیدواژه‌ها: مخمری سویه مخمری کشاورزی محصولات کشاورزی سویه آفت تولید زیستی


نظر شما :